Регистрация | Вход

0 продукта

FAQ

FAQ: Често Задавани Въпроси

Как става поставянето и свалянето на лещите?

За какво служат контактните лещи?

Подходящи ли са контактните лещи за всеки?

Могат ли децата да носят контактни лещи?

Какви предимства имат контактните лещи?

Кои са предимствата на еднодневните лещи?

Защо контактните лещи с UV-защита имат предимства за Вашите очи?

Нужно ли е полагането на големи грижи при почистването на контактните лещи?

Колко важна е ежедневната грижа при контактните лещи?

Колко бързо човек привиква към контактните лещи?

Причиняват ли контактните лещи болка в очите?

Могат ли контактните лещи да се изплъзнат зад очите?

Съпоставим ли е 1:1 диоптърът на Вашите очила с този на контактните лещи?

Какво се случва, ако човек заспи с контактните си лещи?

Може ли да плуваме с контактните лещи?

Може ли с контактни лещи да посещаваме сауна?

Може ли с контактни лещи да посещаваме солариум?

Може ли да шофираме с контактни лещи?

Имат ли цветните контактни лещи особени недостатъци?

Високият процент на водно съдържание при лещите помага ли ни при сухи условия?

Как се почистват контейнерите за контактните лещи?

Козметика и контактни/цветни лещи

Мога ли да взема назаем от моята сестра цветните й лещи за една вечер?

Какво означават стойностите Dk и Dk/t?

Какво означават параметрите изписани на опаковката на лещите?

 

Как става поставянето и свалянето на лещите?

 

ПОСТАВЯНЕ

Измийте ръцете си много добре - хигиената при лещите е задължителна. Изплакнете основно и лещите със съответния разтвор. За да избегнете объркване на лещите, създайте си навик да започвате винаги с дясното око. Контактната леща трябва да бъде чиста и леко влажна. Уверете се, че лещата не се е обърнала. Това става, като я поставите на показалеца и гледате дали следва естествената си сферична форма.

Контактни лещи - поставяне

 Гледайте в огледало по време на слагане на лещите. Поставете контактната леща на показалеца на доминантната  ви ръка. Опънете широко долния и горния клепач с помощта на средните си пръсти.

Контактни лещи - поставяне 2-ра стъпка

 

След това поставете внимателно в окото контактната леща с помощта на показалеца, като продължавате да държите широко отворени клепачите с помощта на средните си пръсти.

Контактни лещи поставяне 3

 

Внимателно отпуснете клепачите и примигнете. С това лещата автоматично се центрира. При това вече би трябвало лещата да лежи нормално върху вашето око. На лявото око лещата се поставя по същия начин.

Контактни лещи поставяне 4

 

СВАЛЯНЕ

Започвайте винаги с дясната леща. Преди сваляне трябва добре да измиете ръцете си и да ги подсушите. Погледнете нагоре и изместете лещата с показалеца към долната очна половина.

Контактни лещи сваляне


Хванете внимателно лещата между палеца и показалеца и я свалете от окото. Поставете лещата в контейнер с пресен разтвор.

 

Контактни лещи сваляне 6

 

За какво служат контактните лещи?

Контактните лещи са малък, невидим способ за корекция на зрението. Те се поставят директно в слъзния филм на роговицата и служат за корекция на недостатъчната зрителна функционалност или за оптимизиране на виждането.  Благодарение на съвременните материали и модерния технологичен процес могат в наши дни да се коригират повечето зрителни недостатъци с помощта на контактните лещи. Към тези спадат:

● Късогледство ( миопия)

● Далекогледство ( хиперопия)

● Астигматизъм

● Старческо далеколедство ( пресбиопия)

 

Подходящи ли са контактните лещи за всеки?

Повечето хора могат да носят контакти лещи. Дали това и за Вас се отнася, може да ви каже вашият очен доктор чрез различни тестове. При някои хора очите могат да бъдат доста сухи или наличие на специфична зрителна недостатъчност да бъде предпоставка за избягване  на контактни лещи.

 

Могат ли децата да носят контактни лещи?

Да, ако децата боравят правилно с контактните лещи те могат да ги носят.  Доста често децата свикват с контактните лещи бързо и боравят с тях по-съвестно отколкото възрастните.

 

Какви предимства имат контактните лещи?

● Контактните лещи не се разместват, не се запотяват при температурни разлики и не се напръскват при дъжд.

● Контактните лещи не оказват натиск на носа или зад ушите

● Контактните лещи не ограничават зрителното поле по никакъв начин, което е особено важно например при шофиране или при спорт.

● За разлика от някои стъкла, при контактните лещи няма изкривяване на образа в периферията.

● Контактните лещи по никакъв начин не ограничават свободата на действие напр. при спорт, пътуване и т.н. което е от предимство.

● Контактните лещи могат да се носят дори при плуване или при посещение в сауна. От гледна точка на хигиената тук се препоръчват еднодневни контактни лещи

● Контактните лещи са толкова малки, че човек едва ги забелязва и така Вие запазвате естествена своята външност.

● Астигматизмът често пъти се коригира по-сполучливо с контактни лещи отколкото с очила.

 

Кои са предимствата на еднодневните лещи?

● Използването на еднодневни контактни лещи е най-здравословния начин за носене на контактни лещи.

● Намираната за често досадна грижа за контактните лещи отпада.

● Заради много лесната си употреба, еднодневните контактни лещи са идеални при пътуване, спорт и при много други дейности.

● Еднодневните контактни лещи се препоръчват от хигиенична гледна точка при плуване и при посещение на сауна.

● Липидни и протеинови отлагания при еднодневните контактни лещи са на практика изключени.

● Рискът от раздразнение е сведен до минимум.

● Загубата на една леща не утежнява Вашия бюджет.


Защо контактните лещи с UV-защита имат предимства за Вашите очи?

Продължителното излагане на UV-лъчението е един от рисковите фактори, който се свързва с катаракта. Контактните лещи с UV-защита предпазват роговицата и вътрешността на окото от вредното лъчение.


Нужно ли е полагането на големи грижи при почистването на контактните лещи?

Не. Свикне ли човек веднъж с ежедневния процес на почистване на контактните лещи, той става толкова прост както и ежедневното миене на зъби. Още повече, че от известно време има така наречените "All in One" разтвори, чрез които почистването е значително опростено. Почистването на лещите с чешмяна вода е немислимо, тъй като тя съдържа бактерии и микроорганизми.


Колко важна е ежедневната грижа при контактните лещи?

Ежедневната грижа за контактните лещи играе основна роля за здравето на очите и комфорта при носене на лещите. Пренебрегването или занемаряването на тази грижа е причина за образуване на наслагвания върху повърхността на контактните лещи. Тези липидни и протеинови наслагвания предизвикват най-често непоносимост. Те могат да предизвикат различни раздразнения, като конюнктивни или роговични възпаления.  При едномесечните контактни лещи рискът от раздразнения е значително намален, тъй като тези наслагвания едва или изобщо не се образуват. Затова важи: колкото по-често се сменят контактните лещи, толкова по-здравословно е това за очите Ви.

 

Колко бързо човек привиква към контактните лещи?

Вие ще бъдете изненадани, колко бързо човек привиква към новите меки контактни лещи.  След кратко време вашите очи вече не усещат присъствието на меките лещи.

 

Причиняват ли контактните лещи болка в очите?

Не, усеща се само едно леко докосване и след кратък период на адаптация очите свикват и спират да усещат меките контактни лещи.

Могат ли контактните лещи да се изплъзнат зад очите?

Не, конюнктивата е срастната с очната ябълка и клепачите, така че преминаване на контактната леща зад окото е невъзможно.

 

Съпоставим ли е 1:1 диоптърът на Вашите очила с този на контактните лещи?

Тъй като контактните лещи се намират по-близо до зеницата на окото, често диоптърът на очилата е различен от този на лещите. При малки стойности могат диоптрите на очилата и диоптрите на контактните лещи да се припокрият. Колкото повече нарастват стойностите, толкова разминаването на диоптрите при очила и контактни лещи става по-голямо. Тъй като всяко око е индивидуално не може да се представи универсална таблица за преизчисление на диоптричните стойности на очилата към тези на лещите, а съществува приблизителна такава базирана на практиката на очните лекари. И затова е винаги по-добре да се консултирате с Вашия очен лекар.

 

Какво се случва, ако човек заспи с контактните си лещи?

Чувствителните очи могат дори след един час силно да се раздразнят и дори да се достигне до увреждане на зрението Затова горещо се препоръчва преди заспиване да се свалят лещите от очите. Може да се спи само с лещи за продължително носене като PureVision®, защото те са специално пригодени да пропускат кислород до очите ви дори по време на сън. Препоръчително е да не спите с никакви други контактни лещи, тъй като очите ви имат нужда да „дишат”, докато спите, и кислородът да стига до роговицата.

 

Може ли да плуваме с контактните лещи?

Да, но при всички случаи трябва да го правим с плувни очила, тъй като първо има опасност да загубим лещите и второ да  се стигне до силно раздразнение на очите и инфекции причинени от хлора в плувните басейни.

 

Може ли с контактни лещи да посещаваме сауна?

Да, за сауна контактните лещи са напълно подходящи, тъй като те не могат да се изпотят, какъвто е случаят с очилата. Но поради високата температура може да се стигне до загуба на водното съдържание на лещата, поради което се препоръчва често премигване и/или използване на специални капки като напр. Sodyal, Oftylla, EYEYE Hydraclair и др.

 

Може ли с контактни лещи да посещаваме солариум?

Да, с контактни лещи може напълно нормално да се посещава солариум, препоръчително е обаче да се използват нормални предпазни очила.

 

Може ли да шофираме с контактни лещи?

Да, контактните лещи пасват перфектно за шофиране, тъй като при тях, за разлика от очилата, зрителното поле не е ограничено.

 

Имат ли цветните контактни лещи особени недостатъци?

При много цветни лещи, особено при цветопроменящите лещи, цветният слой е често по-плътен и по този начин снабдяването на роговицата с кислород не е достатъчно. Поради тази причина се препоръчва употребата на тези цветни лещи да се редува с употребата на нормални контактни лещи, за да може  окото да си отпочива. Друг недостатък на цветните лещи, особено на цветните лещи с мотиви е намаленото зрително поле при тъмно. При лоши светлинни условия, напр. тъмно, когато зеницата се уголемява зрителното поле се намаля и може да се достигне до нарушена зрителна способност.

 

Високият процент на водно съдържание при лещите помага ли ни при сухи условия?

Не, при сухи условия контактните лещи с висок процент водно съдържание не са подходящи. При сухи условия слъзната течност се губи по-бързо отколкото организма може да я набавя. Водното съдържание ни показва процента на вода в контактната леща. Колкото по-високо е това съдържание, толкова повече лещата трябва да се напои със слъзна течност.  И тъй като при сухи условия слъзната течност по-трудно се набавя от организма, контактните лещи с по-ниско водно съдържание са по-подходящи.

 

Как се почистват контейнерите за контактните лещи?

Чрез ежедневната употреба на чист разтвор Вие дезинфекцирате не само Вашите лещи, а и дъното на контейнера. Допълнително веднъж на седмица е добре да дезинфекцирате и капачките на контейнера. Тава става като налеете разтвор в контейнера докато лещите са в очите Ви и го обърнете за около четири часа обратно върху капачките. Добре би било контейнера да се сменя на всеки месец, а употребата му след третия месец не се препоръчва. Трябва да знаете, че при контактните лещи хигиената е от огромно значение.

 

Козметика и контактни/цветни лещи

Контактните/Цветните лещи не изключват употребата на козметика, но трябва да спазвате някои прости правила, за да предпазите Вашите очи. Използвайте козметика винаги след поставяне на лещите и почиствайте лицето от грима винаги след сваляне на лещите. По този начин съприкосновението между лещите и козметиката е минимално. За Ваша безопасност използвайте противоалергични продукти или специално създадена козметика за контактни лещи. Това намалява риска от очни инфекции или алергични реакции. Не използвайте спрейове за коса, парфюми, дезодоранти и одеколони докато носите контактни лещи или тяхната употреба да става винаги преди поставянето на лещите.


Мога ли да взема назаем от моята сестра цветните й лещи за една вечер?

Никога и по никакъв повод не използвайте чужди лещи, пък били те и на толкова близък човек. Това от гледна точка на хигиената и предпазване на Вашите очи от инфекции и алергии.

 

Какво означават стойностите Dk и Dk/t?

Меките контактни лещи чрез своя диаметър покриват изцяло роговицата, като по този начин възпрепятстват свободното й снабдяване с кислород. Роговицата се снабдява много малко и недостатъчно с кислород от организма. При нея липсват кръвоносни съдове, за да не се нарушава светлинната й пропускливост и затова е зависима от външното набавяне на кислород. И от това следва заключението, че високата кислородна преносимост на контактните лещи е от голямо значение. Но: високата кислородна преносимост не е единственият критерий при избора на контактни лещи. Вашите лични дадености като нарушено зрение, топометрия на роговицата, водно съдържание на слъзния филм и т.н., че чак до професия, желана ситуация и времетраене на носене, геометрията на различните контактни лещи, тяхното водно съдържание и материалът на изработка са все фактори, които играят основна роля при избора на контактни лещи.

Dk е стойност, мярка за пропускливостта на кислородни молекули при твърдите и меките контактни лещи. Колкото тази Dk - стойност е по-голяма, толкова повече кислородни молекули преминават през контактните лещи за единица време. С повишаване на температурата пропускливостта на лещите се повишава, а с дебелината на материала се понижава. И затова често се означава стойността на кислородна пропускливост при съблюдаване на дебелината на материала и затова се означава с Dk/t  (t= дебелина на материала в средата ).

 

 

Какво означават параметрите изписани на опаковката на лещите?

SPH, dpt, Refr - силата на контактната леща измерена в диоптри, стойност между +20.00 и -20.00

BC, Radius, r - базисна кривина или радиус, стойност между 8.0 и 10.0 mm

DIA - диаметър на лещата, стойност между 13.0 и 15.0 mm

CYL, ZYL - цилиндър, използва се при торични лещи , стойност между +4.00 и -4.00

AXIS - градус, използва се при торични лещи, стойност между 0° и 180°

ADD - допълнителна добавка за близо при мултифокалните лещи, стoйност между +1.00 и +3.00

 

В случай на фал:

● Когато непосредствено след поставяне на контактните лещи с едното или с двете очи виждате размазано, причината може да бъде, че сте разменили лещите или че сте поставили едната или двете лещи наопаки.

- Свалете контактните лещи, промийте ги с разтвор, разменете ги или ги обърнете правилно и ги поставете отново.

● Когато усещате натиск или търкане, причина може да бъде чуждо тяло между контактната леща и окото Ви.

- Измийте ръцете си, лекичко бутнете контактната леща странично и отново я върнете. При по-силно търкане свалете контактната леща, промийте я с разтвор и я поставете отново.

●Когато окото сърби, причина може да бъде, че може би при поставяне на лещите не сте си измили добре ръцете.

- Измийте добре ръцете си, свалете контактните лещи, промийте ги с разтвор и ги поставете отново.

●Когато очите са сухи, причинено например от климатик или след продължително усилено взиране.

- Примигвайте често пъти съзнателно или използвайте специални овлажнителни капки като напр. Sodyal.

● Ако контактната леща се размести

- Разместването на контактната леща не е основание за притеснение. Напълно изключено е контактната леща да попадне зад окото. Опипайте при затворен клепач окото и локализирайте лещата. Гледайте в противоположна посока и чрез леко масажиране при затворени клепачи преместете контактната леща внимателно към областта на очната ябълка, която се намира под долния клепач.

●Когато оплакванията продължат, когато очите често или непрекъснато се зачервяват, свалете контактните лещи и потърсете съвет от Вашия очен лекар.

 

Важно!

● Пациентите, които носят контактни лещи трябва да правят контролни прегледи препоръчително на всеки шест месеца.

● Контактните лещи трябва съгласно препоръките на очните лекари и оптици прилежно да се почистят и поддържат.

●  Режимът на носене на контактните лещи не трябва да се прескача, защото това може да няма добри последствия за Вашето здраве.

● Поръчвайте контактни лещи, който са напаснати от Вашия очен лекар и чиито параметри познавате.

● При настъпване на очни раздразнения свалете лещите и потърсете Вашия очен лекар за съвет. Не използвайте повредени контактни лещи.

●За грешна употреба и манипулация ние не носим отговорност.

Copyright © 2008-2015. Lens.bg - онлайн магазин за цветни лещи, контактни лещи и разтвори.
Уеб дизайн и оптимизация от